Tuesday, January 29, 2013

hari ni budak kerja aku kerja separuh hari, teman kawan baik dia yang kecewa baru putus cinta. aku tanpa fikir panjang bagi dia keluar awal. sebab aku tahu saat2 macam tu kawan baik mampu jadi ubat penenang.

:)

dulu aku pernah putus cinta, ah hidung berhingus dah pandai main cinta. bila kecewa mulalah tak pandai nak handle. penyudahnya cari kawan2 buat penenang.

dah jadi kebiasaan aku, La, Mama, Od, Ayong dan Wana pergi berhibur di Matau. Matau tu adalah satu tempat karoke yang ade bilik2 kayu macam chalet. yaa namanya macam gah.. tapi tak pun... selalunya akan ada sofa yang dah berlubang.. kalau sebelum tu ada mamat2 moto masuk.. mmg bilik tu bau busuk. tapi itu je yang ada hiburan di tempat aku. tu pun kitaorang kena drive selama 30min dari kampung tercinta,,

nak taknak, matau adalah tempat terbaik untuk sumbangkan suara. pilih lagu plak.. bukan macam karoke dekat bandar2 besar.. sebelum masuk dah kena fikir betul2 lagu apa nak. satu lagu rm1. jadi sukahatilah kalau nak pilih sampai 30 lagu pun.. senarai lagu tu tulis atas kertas, lepas tu bagi dekat kaunter. dan nnti bila dah masuk bilik.. kena tunggu dalam 5min.. sementara diaorang setup lagu.. jadi biasanya kitaorang akan terima je lagu mana yang keluar dulu..part paling kelakar.. kadang2 tersalah lagu.. terjerit2 laa kitaorg dkt mic bagitau salah lagu pada kaunter luar. heheh

ok sambung balik perihal aku putus cinta tadi.. bila kawan2 baik aku ni tahu yang aku frust menonggeng.. diaorang terus buat plan nak hiburkan hati aku.. perkara pertama.. La mintak kereta dengan bapak dia. Mama jadi driver walaupun bayang2 lesen pun takde. Ayong, Wana,Od.. ready2 suara tuk hiburkan aku di matau nanti.

aku tak boleh pilih lagu, sbb diaorg yang nak hiburkan hati aku. taknak aku sedih katanya. hahaha tapi bila masing2 dah start menyanyi.. yang keluar semua lagu sedih2.. mula2 rasa cam nak sepak2 je sorang2. haha konon nak hiburkan hati aku.. ceh. tapi last2 semua tergelak.. bila tengok balik senarai lagu. diaorang yang sebenarnya layan jiwang lebih2 dari aku.

benda ni aku ingat sampai sekarang. kawan baik selalu saje faham. :)

tapi aku bertuah.. kampung aku duduk ni, ada sungai.. takkan ada apa yang dapat lawan rasa, indahnya bila berbual dengan kawan baik sambil mandi sungai. petang2 sesi sharing berteman bunyi air sungai. seronok betul. melalak sepenuh hati dekat matau pun takkan dapat lawan rasa indah tu.

tapi ni semua cerita bertahun dulu, matau tu pun aku rasa dah tak wujud. :P

1 comment: