Thursday, December 31, 2009

1/1/2010

kat hanpon aku tulis



1/1/2010....






akhirnya,,,, aku takde la nak tanam azam atau impian sempena masuk 2010.. aku cuba melangkah masuk macam biasa,, ala pertukaran hari dan tarikh je kan??
kalau nak berubah, takkan tunggu tarikh berubah.. setiap minit kita boleh berubah.. nak dengan tak nak je...semuanya terpulang pada diri masing2,,,

aku.. masih lagi yang dulu.. kecik.bertudung.pendiam. :)

mak dah tak mangajar tahun ni.. yeay, dia boleh rehat dekat rumah...

ayah. sabar ye,,, nanti dik midah cepat2 abis belajar.. tolong wat kan invoice,, hehe




p/s: pegang kuat2 dahan tu.. jangan bagi sape2 tebang,,, bertahan dengan dua tangan ko... kalau ko jatuh, mereka ketawa jahat.

Wednesday, December 30, 2009

selamat tinggal....2009 #klise???

aku sememangnya nak tulis entri sepanjang 2009... bila belek2 blog member2..ramai yg dah buat... macam cik nazi die buat part by part.. katenye nak buat orang tertunggu2.. macam cik aida dia senaraikan ikut bulan.. cik aida izinkan aku ikut cara ko ek...sebab aku tertarik..heheh

p/s: ade yang aku lupe... so mintak maaf ye....

bulan SATU dua ribu sembilan
*busy dengan latihan teater 40 seterusnya...
(terima kasih kepada produksi TG V)
*masih lagi bergelar AHLI MAJLIS TERTINGGI PELAJAR sebagai pengerusi blok
(maaf kalau ada salah silap sepanjang tugas)

bulan DUA dua ribu sembilan
*FESTIK- perform 40 seterusnya..
(dapat pencalonan tuk pelakon harapan :)
*busy dengan hal2 kolej...

bulan TIGA dua ribu sembilan
*berniaga dengan BBS
(tq kelas MGM)
*Ayah De Man meninggal
(waktu-waktu sukar)

bulan EMPAT dua ribu sembilan
*dinner Kolej
*1st time buat novel..
(erk.. kelas BBK)
*bukan lagi AHLI MAJLIS TERTINGGI PELAJAR bertukar kepada AHLI MAJLIS TERTINGGI MAHASISWA sebagai NP 1..
(cuak.. dan masih lagi cuak)
*BBS trip,, ke genting..
(senyum sepanjang tahun)
*start LI
(1st time ayah bg drive jauh)

bulan LIMA dua ribu sembilan
*1st time ke BALI
(memori yang paling manis, macam gula-gula)
*mak pergi umrah
*Accident kereta dengan ba alif ba ya...
(fuhh tragik sungguh)
*1st time buat kek sendiri
(edisi hari ibu)


bulan ENAM dua ribu sembilan
*masih lagi LI..
*KAMI jatuh terduduk :(
(kau pergi.....)

bulan TUJUH dua ribu sembilan
*1st time duduk bilik sorang.
(itu pilihan aku)
*INDIE FEST.. :)
*Photoshoot dengan pusat Alumni tuk majalah.. :)

bulan LAPAN dua ribu sembilan
*misi 30 hari..
(berjaya??)
*puasa
(selalu balik rumah.. PENTING ni)
*jadi guest untuk live tv program kat Aspirasi Putra Tv...
(thanks korang.. bagi peluang..BISIK-BISIK)


bulan SEMBILAN dua ribu sembilan
*tour shopping raya BBS
*tour raya dengan geng VIVAC
(erk aku ikut kawan baik aku je... )
*tour tunang muji ke N.9
*tertubuhnya KKP (kerusi kuning production)
*photoshoot raya KKP dekat pokok paling glamer kat malaysia.. :)
(plus bukak puase same2)

bulan SEPULUH dua ribu sembilan
*busy final exam + presentation =student
*piknik KKP + photoshoot

bulan SEBELAS dua ribu sembilan
*busy dengan KPSM
*1st time jadi pengarah
*join KIRANA prod teater DETIK sbg crew teknikal.
(tuk kelayakan ke kebangsaan, berkampung di kuantan)
*1st job KKP- bangi
(halangan datang macam air)

bulan DUA BELAS dua ribu sembilan
*besday aku di Melaka.
(hei, aku dah 25.. so??)
*2nd jo KKP kat MELAKA
(jadi trip KKP yang best)
*1st time mandi air panas..
(air panas Gadek)
*1st time dapat hadiah gile dari Kupan.
*KPSM
(aku harap boleh tersenyum puas masa grad)
*Rock the World
(jumpa linda lepas beberapa tahun + talifon rosak)

p/s^2: entri ni panjang bukan.. tapi perjalanan 2009 lagi panjang, penuh dengan cerita... selamat tinggal 2009.. selamat datang 2010.. bertambah lagi satu tahun.. heh. senyum2..

p/s^3: untuk jiwa-jiwa aku.. semuanya akan baik2 saja... ALLAH akan tolong kalau kita ikhlas... :)

bye2

entri 2009 akan menyusul...













tengah recall memory..

Sunday, December 27, 2009

saya mahu hanpon.............

talifon aku rosak.. screen nye kabur..dah tak nmpak tulisan jenama CAm ayam..ni semua gara-gara RTW,hujan lebat dan gatal2 keluarkan hanpon dari beg... haih..
idea untuk beli hanpon baru bukan lah idea yang bernas, sebabnya aku kena berjimat cermat di musim tengkujuh ni. lagipu hanpon tu aku sayang macam anak angkat aku sendiri. walaupun button die dah pecah2.

aku ade satu wish list lain yang aku kena penuhi.

sabarnye,,, apa salahnye sekali sekala pergi jauh dari dunia tekonologi. heh.
masih berharap dengan kuasa matahari tuk keringkan talifon aku. :)





p/s: takut mahu tido.. takut terlajak kelas pukul 8.. harap maklum takde alarm.

Saturday, December 26, 2009

apelah sangat...

apelah sangat makan nasi hampir2 nak basi
kalau nak dibandingkan masakan yang selalu dia masak,

apelah sangat berdiri tengah panas
kalau nak dibandingkan dengan waktu yang dihabiskan untuk aku,,

apelah sangat duit yang keluar
kalau nak dibandingkan air milo panas untuk aku waktu perut sakit..

apelah sangat berdiri dalam hujan lebat
kalau nak dibandingkan telinga yang dipinjam kan untuk cerita-cerita aku...

apelah sangat ape yang aku buat berbanding semua yang dibuat untuk aku...

p/s: hari sabtu rancangan ke RTW, menjadi.. yee sangat panas dan hujan lebat yang menggila..makan nasi yang hampir basi.. nasib baik tumpang berteduh dekat tempat rehat artis2.. :)

p/s^2:sekali lagi aku tersenyum.. bila lihat Linda dah bahagia,, suaminya memang sesuai dengan dia... :)

p/s^3:untuk kawan2 yang lain... ada masa kita jumpa ye.. update cerita sebanyak mungkin...

Friday, December 25, 2009

update yang cepat2...



hari isnin dah start kelas...


esok aku ke rock the world..
malas nye tuhan je yang tahu..
bukan zaman nye lagi...
tapi disebabkan member lame..
yang same2 jatuh bangun.
aku gagahkan juga,,,

mungkin boleh jumpa abang aku kat sane..
yaa.. berharap..

ayah talifon.. tanya itu ini.. :)

p/s: sekurang2nya aku boleh senyum puas sebalum melangkah keluar...

Thursday, December 17, 2009

kalutkesah

dalam kalut-kalut ni, aku curi masa update blog.


"Sabarlah, setiap yang indah pasti bertemankan sakit"

RENDANG TAK BERBUAH
Sunyi dan gelap
Terlantar dalam telanjang
Di pintu rindu
Hidup dan matiku disisimu

Sakit yang datang
Menguji kasih dan sayang
Antara merenda semalam
Mungkin takkan berbuah

Hanya memadukan
Namun tidak mengenyangkan
Musafir lalu nan dahaga
Di jalan panas membara

Begitulah hakikatnya
Di mahligai kesakitan
Yang mengundang sahabat
Saudara jauh dekat
Menghembus nafas pilu

Ibu mengertilah
Aku sengsara
Lemas berendam airmata
Rendang kasihmu
Dalam gelora
Jadi rebutan selamanya

Berikanlah pengertian
Waktuku di hujung jalan
Berbicara bahasa duka
Tanda penyesalan

Manapun aku berlabuh
Pastinya untuk desamu
Biarpun tak bersubur
Biarlah tak tertangguh
Di telapak kakimu

Sakit kurasakan
Jadi peneman
Masa semalam yang silam







p/s:sabar ye sayang-sayang semua,,,

Wednesday, December 16, 2009

ketarlutut...

kalau kita takut... apa yang kita buat????





p/s: aku?? nangis sampai keluar hingus meleleh....

Tuesday, December 15, 2009

boyfriend n girlfriend #2

si lelaki teramatlah ganas,,,
si perempuan teramatlah lembut,,,











p/s: cis... kalau camtu aku dapat lelaki yang???

Monday, December 14, 2009

boyfriend n girlfriend

girlfriend : kenapa tak call semalam?? keluar ke?? pergi mana?? (nada yang marah)

boyfriend : awak, lapar ni.. nak makan kat mane?? (tenang sahaja)

girlfriend : tengok tu,, saya tanye bukan nak jawab...(masih lagi marah)

boyfriend : awak.... kalau saya jawab,, awak akan kata tu semua alasan...
baik saya jangan jawab...mesti meleret-leret sampai kita
gaduh... malasla, penat.(masih lagi tenang)

girlfriend : ooo malas layan saya.. penat ye,,, awak memang melampau..
kita clash jela... (bertambah marah)

boyfriend : ape?? awak lagi melampau...(tenang dan tersenyum)

girlfriend : kenapa pulak??(geram melihat boyfriend masih lagi tersenyum)

boyfriend : sebab nak clash... aih,,,dah jom makan lapar ni... (sentiasa tenang)



p/s: aku terlihat couple yang sedang bergaduh,,, tapi aku tak pasti ape yang mereka sedang bincangkan. yang aku dengar perempaun tu bersuara lantang. menjerit pada si lelaki.memang pasti mereka bergaduh. keduanya masam mencuka. 2 minit lepas tu, aku pandang mereka.. dan lihat si perempuan sudah memicit jerawat si lelaki... haih
dunia...

p/s^2 : aku terbaca satu artikel.. pakar motivasi tu kate.. kenapa bila kita gaduh.. tak kisah lah suami isteri atau couple, masing2 mahu tinggikan suara,, katanya sebab kedua-dua hati pasangan tu jauh. macam orang yang duduk berjauhan, sebab tu kena cakap kuat. biar hati yang sebelah sana dengar.kena jerit. katanya lagi, kenapa kalau kita sedang angau bercinta, cakapnya perlahan2 saje... alasannya mudah, sebab bila 2 hati berdekatan, mestilah mahu berbisik saje.. takkan mahu jerit2kan?? pekak nanti.. heheh

kamu kena tahu,,,

bagi aku...

"kita kena tahu, tujuan kita hidup"











p/s: terima kasih pada mereka yg membantu,,,

Sunday, December 13, 2009

erk

saya korbankan jaket jeans yang paling mahal...
saya korbankan mimpi indah..
saya korbankan berat badan..

saya korbankan senyuman mak ayah saya


atas nama cinta...






p/s: bodoh??

Tuesday, December 8, 2009

cuba untuk berhenti berfikir kenapa dan kenapa...

banyak kali dah.. tapi tak berguna pun..
makin difikirkan makin sesak..
sedangkan itu bukan yang kita hendak..

mungkin ada satu hikmah besar tengah tunggukan?

aduh,, persoalan lagi..

macam tu lah hidup.. tak habis-habis menyoal..

cube la duduk diam... boleh???

Sunday, December 6, 2009

entri 25 tahun.


yang berubah
1. saya sudah ada lesen memandu.
2. saya boleh bercakap depan orang ramai
3. saya ada kawan baru.
4. saya ada syarikat belum berdaftar dengan kawan.
5. saya lebih positif dalam hidup.
6. saya lebih pendiam mungkin. ;p

yang belum berubah
1. saya masih lagi seorang pelajar.
2. badan saya masih lagi kecik.
3. saya masih lagi rindu kawan lama saya.
4. saya masih lagi tiada cerita baru.
5. saya masih percaya pada takdir. dan selamanya akan percaya.
6. saya tetap NOOR HAMIDAH BT MUBIN yang baik hati,,, hahha



ini pasal hidup.
sedar tak sedar, aku dah 25 tahun. banyak lagi isi alam aku belum teroka. aku tak rasa pengalaman hidup aku dah setinggi gunung. malah makin lama aku hidup makin berkurang pengetahuan tentang isi alam.

selama 25 tahun ni, aku dah berpindah sekolah sebanyak 3 kali. duduk di hostel selama 2 tahun. duduk dengan kakak sulung aku 2 tahun lebih. belajar di IPTS, belajar di IPTA. aku sebenarnya, langsung tak pernah merancang dan tak pernah bermimpi untuk hidup macam ni. 10 tahun yang lepas, aku masih lagi gelap. kulit dah sememangnya gelap, tapi kehidupan yang lebih kearah kegelapan. tapi aku tak kata kehidupan aku sekarang dah cerah, tapi ia lebih baik dari dulu.


ini pasal cinta

ini tentu bosan untuk kamu baca. sebab ianya tiada yang menarik. sunyi saja sejak beberapa tahun yang lepas. sejak aku percaya bahawa hati aku tahu apa yang aku mahu. berjuang untuk cinta bila kamu dah tahu bila masanya... aku tidak pernah ditipu atau menipu, berharap berjumpa dengan keajaiban. erk.

ini pasal kawan

dari kecik lagi aku sayang kawan2 aku. dari hari ke hari dah makin ramai menjauh. bukan jauh tinggalkan aku. cuma mereka pergi kepada kehidupan yang sepatutnya. contohnya berkahwin.bekerja.cari sesuatu yang terbaik buat mereka. tapi semakin ramai yang datang untuk berkawan. jadi aku cantumkan kawan lama dan kawan baru dalam hati aku. untuk aku sayang setiap hari. aku amat bertuah punya kawan seperti kawan-kawan aku. :)


ini pasal keluarga

keluarga aku makin bertambah. anak-anak sedara dah boleh diajak berbual pasal cinta.fesyen.artis. rasa sekejap je. mak dan ayah dah semakin meningkat usia. 6 orang adik beradik yang lain, ayah dan mak tak perlu risau, dah ada yang jaga. 1 orang lagi mengira hari untuk menjaga anak dara orang. yang tinggal cuma aku. jangan risau..
aku sayang keluarga aku lebih dari segala-galanya.
kerana mereka aku mampu hidup selama 25 tahun dengan aman.
tanpa ada rasa sakit seperti ditikam.
masih boleh tersenyum masa minum ubat.
boleh tahu antara belas dan kasihan.
tahu bezakan matemati dan sastera.
kerana percaya aku selama 25 tahun.

p/s: terima kasih pada semua yang memberi ucapan hari ulangtahun. terima kasih pada mereka yang bagi secret recipe :)

p/s^2: nombor yang bertambah setiap tahun, tidak memberi makna jika hidup tidak dihargai.

p/s^3: saya masih berjuang!!

bukan untuk kesempurnaan, untuk hidup yang baik-baik saja.

Wednesday, December 2, 2009

heii ini untuk kamu..

dalam dunia kecil kita...
kamu sangat manis...

bila kita smua kenal dewasa,,,
kamu lagi manis..

kamu kenal cinta..
muka kamu macam gula..

manis sepanjang masa...

satu hari...
kamu diuji...

sabar,, ribut datang...
duga kamu...

aku harap kamu selalu manis..
macam selalu...

sebenarnya aku rindu..
rindu kamu yang manis...

senyumlah.,,,

2/12/09

aku teramatlah suka pergi kenduri kahwin. tak tau kenapa. aku suka suasana kenduri kahwin. nikmat dapat kenduri kahwin aku ibaratkan macam makan aiskrim masa musim panas dan sedang makan bersama sidia di Paris. tapi aku faham, bukan semua orang macam aku.

bila masuk bulan 12. bulan orang kahwin. tarikh hujung minggu bulan 12 di kampung aku dah penuh dengan acara menepung tawar. pukul kompang. karaoke. haih. dan teramatlah malang bila aku tak dapat menyertai kesemua aktiviti tepung tawar semua tu.

aku sempat balik kampung hari raya haji tu, jumpa dengan orang - orang yang akan kahwinkan anak-anak mereka. ayat yang aku tak tahu nak jawab bila mereka-mereka tanya "nanti masa kenduri balikkan?" erk... masa ni aku betul2 tak tahu nak jawab pe....


p/s: yee KKP ke melaka.. ok itu mungkin dapat ubat jiwa aku. tengok orang bersanding jugakkan?

Monday, November 30, 2009

lupa

aku balik kampung,dan aku lupa bawak balik charger hanpon. kalau zaman2 dulu.. aku biarkan aje,,, senang takde orang nak kontek. tapi zaman2 busy kononnye, kena usaha nak charge. dan teramatlah malang bila semua orang dalam rumah ni takde sorang pun hanset yang same jenama. hampeh.

nasib baik aku de kawan yang jenama hanset nya sama. tumpang charge dirumah beliau saja. tapi nak kerumah beliau teramatlah mencabar. perlu naik bukit. perlu lalu kawasan kubur. ok ni part yang betul mencabar.

menjadi masalahnya sekarang, bila aku kerumah beliau sebelum malam dengan tujuan nak ambil hanset, dia pulak takde. alamatnya kena amek malam la... aduhai...

Saturday, November 28, 2009

1st try always fail... omputih kate,, aku tak kate..

akak aku kata nak masak char kuey teow kn masuk api dalam kuali... ntah mana teori die blaja aku tak tau. sahih atau tak pun aku tak tau. dan kesudahannya char kuey teow aku tak berapa menjadi macam aku nak..

macam kat kedai.
macam yang dekat tepi maulana.
macam kat pasar malam.

tapi takpe.. nnti aku buat lagi dan lagi. hehhehe

forgiveness..........

seorang kawan aku pernah kata.




"setiap orang harus diberi peluang kedua"





p/s: dari dulu aku tak percaya dengan peluang kedua.

Thursday, November 26, 2009

untuk cinta sayang saya...

kamu...
tahu tak?
dalam dunia ada banyak cabaran.. lebih tepat sebagai ujian...
macamana kita berdepan dengan ujian, itu adalah masa yang paling sukar..

kita mahu diam..
kita mahu jerit...
kita mahu salahkan mereka..

paling teruk..
kita mahu terus hilang...

ini untuk kamu..
apa yang tertulis..
ada maknanya..

jangan kamu risau, sayang..
ini adalah satu kelas..
guru bagi kita latihan, yang agak sukar...
dan tiada siapa tahu jalan penyelesaiannya..
sehingga..



satu masa....


p/s: qada' dan gadar... :)

Tuesday, November 24, 2009

kisah balik semalam...!!



p/s: sumber gambar..http://syahrilkadir.wordpress.com
sepatutnya aku balik 25 haribulan, tapi aku buat keputusan untuk return balik tiket tu dan balik 24 haribulan. semalam la kan. tiket bas pukul 5.30 petang. Dari UPM dah lewat, pukul 4 lebih. aku sampai pekeliling dalam pukul 5, beratur. beli tiket.

masa aku ke tandas,seberang jalan aku nampak seorang gadis tengah muntah. aku pandang sekali lagi. lagi dan lagi. sebelah dia ada seorang pakcik tua. tapi aku tak rasa yang mereka ada pertalian darah. sebab pakcik tua tu pandang sekali saja, kemudian pandang kedepan macam takde ape yang berlaku. haihh dunia... mungkin gadis tu sakit perut dan tak sempat ke tandas. atau takde duit ke tandas. atau dia memang suka muntah merata-rata. siapa tahu apa yang ada dalam fikiran dia kan?

masa aku balik dari tandas, gadis tu masih ada dekat situ. mulutnya aku lihat terkumat kamit. sakit perut agaknya... aku tinggalkan kisah gadis tu dengan muntah dia.

aku memang suka tunggu depan pintu bas, biar aku naik awal dan dapat duduk dekat tingkap. tapi masa aku berdiri tepi pintu bas yang belum terbukak. aku toleh belakang, aku nampak kawan lama aku. tak salah kan bertegur sapa. borak punya borak. sampai dia kata, aku naik bas pukul 5.30, sambil tunjuk jam tangan dia. 5.28 pm.. aku senyum dan kata. ok lah bye,,

heran aku bas aku belum bukak pintunya,, aku ke depan sikit dan tengok... "siot tu bas aku". orang ramai dah naik. dalam hati dah maki hamun diri sendiri. silap berdiri dekat pintu bas rupanya. nasib baik tempat dekat ngan tingkap takde orang duduk lagi.. yes!! dan aku sampai pukul 8.30 malam. ayah aku bawak pegi tapau char kueh teow.

entri ni sempena raya kurban, selamat menghargai pengorbanan kawan-kawan.

Monday, November 23, 2009

update



p/s: pic ni kami ambil masa lepas show..tuan pengarah sendiri yang edit.. :)

akhirnya aku dah kemaskini blog ni.. dah tambah ape2 yang patut...

aku baru balik dari kuantan hari tu, join KIRANA sekejap..dan harap2 nya membantu..
lepas balik kuantan terus ke bangi, selesai kan tugas Kerusi Kuning. Banyak dugaan untuk job first.. tapi Alhamdulillah selesai jugak.

sekarang ni sedang bertarung dengan proposal FYP, yang ntah bila nak start...huhhh mood balik raya dah datang.. dahla aku tersalah beli tiket, lambat sangat pulak balik kampung nye..aduhai...

p/s^2: kalau kau ingat ini semua kerana nama. kau silap.

Sunday, November 15, 2009

tanggungjawab VS minat



p/s : tempat ni cukup selesa tuk saya,,saya tahu saya boleh habis kan masa 24/7 dekat tempat ni.. cool kan tempat cmni??,,, huhuhuhu

Tanggungjawab
sesuatu (spt kerja, tugas dll) yg mesti dilakukan

minat
kecenderungan atau keinginan kpd sesuatu: ~nya utk belajar sangat kuat.

*sumber- kamus dewan online*


dan saya masih keliru............. erk??

Monday, November 9, 2009

entri minta maaf..

maaf..
kalau aku kurang bercakap..
kalau aku kurang ketawa..
kalau aku tak senyum..




sesungguhnye aku SAKIT GIGI!!!!





p/s: aku dah tido dengan nyenyak.. tp terjaga pukul 4 pg sebab berdenyut.. huhuhu smp sekarang tak boleh tido dah.. arghhhhhhhhhhhhhhhh

rasa aku............

I have a problem that I can not explain
I have no reason why it should've been so plain
I have no questions but i sure have excuse
I lack the reason why I should be so confused
I know, how I feel when i'm around you
I don't know, how I feel when i'm around you
Around You...
Left a message, but it ain't a bit of use
I have some pictures but what might be the deuce
Today you saw, you saw me, you explained
playing the show when running down the plain
I know, how I feel when I'm around you
I don't know, how I feel when i'm around you
I, I know, how I feel when i'm around you
I, don't know, how i feel when i'm around you
Around you...
I, I know, how I feel when i'm around you
I, don't know, how I feel when i'm around you
I, I know, how I feel when I'm around you
I, don't know, how I feel when I'm around you...
Around you...
Around you...
Around you...
Around you...

"roulette-system of a down"

mana aku tahu??
kamu tahu??
dia tahu??
mereka tahu??

semua nya takkan tahu??
dah berapa kali cuba diberitahu??

jawapannya buntu??
diam membisu??

kenapa macam tu??

macam2 persoalan kan dalam otak sekarang ni... kenapa, mengapa, bagaimana, seolah soalan2 ni begitu rapat dengan kita... seperti peminat misteri yang asyik mengekori kita, kemana sahaja kita pergi. kalau soalan-soalan ini dilayan, saya percaya.. ramai yang jadi gila..bukan senang sebenarnya mencari satu jawapan.. berdiam diri juga bagi saya satu jawapan untuk soalan-soalan yang hanya membabi buta...

bila dikaitkan dengan jiwa, kita selalu kata. jiwa kita kosong atau bercelaru. hei,siapa yang pilih itu.. kalau bukan kita sendiri.. siapa yang mahu begitu tapi kita yang pilih jalan yang begini... kalau bukan kerana semangat, agaknya sudah lama mati terkubur. kalau bukan kerana mereka yang saya sanjung dah lama saya jadi manusia yang berkawan dengan katak dibawah tempurung...





p/s: rindu mahu bermonolog...................

Thursday, November 5, 2009

kawan yang paling manis..

aku rase kawan-kawan sekampung aku.. cukup manis bagi aku..
mereka bukan lah jenis yang buatkan surprise party dengan memanggil Noh Hujan sebagai tetamu..atau buat pyjamas party masa mak ayah outstation...

kami bukan jenis itu..
tapi kawan-kawan sekampung aku takkan pernah lupa ajar aku ketawa,,
masa aku kecewa.. mereka ajak aku ke karaoke..
lagu pertama dipilih..
"aku bukan untukmu" -rossa..
aduhai.,, aku rasa mereka ni manis sangat,, sebab buat bilik karaoke tu banjir.

masa aku dapat tawaran sambung belajar..
mereka adalah orang yang paling gembira,,
sampaikan buat makan-makan, macam laa aku nak ke luar negara..
famili aku dijemput sebagai tetamu..
sweetkan mereka?

p/s: mak dah mula buat bunga telur...
p/s^2: ayah semburkan ridsect tmpt saya online..
p/s^3: wana cuba fahamkan saya kalkulus...
p/s^4: saya mmg suka update blog bila dekat rumah,,, erk

Wednesday, November 4, 2009

JIKA AKU SEORANG ROBOT


jika ku seorang robot
nombor-nombor darahku
jasadku import export
besi logam dagingku
sinar matahari solar
nyawaku tenaga letrik
otakku macam peluru
bernafas pun tak perlu
meneliti lebuhraya
mengawal si pasaraya
mata-mata dari angkasa
jika ku seorang robot
tak perlu ada komplot
kawan-kawan semua robot
25 jam sehari
8 hari seminggu
jika ku seorang robot
nombor-nombor darahku
tak perlu ada komplot
besi logam dagingku
jasadku import export
meneliti lebuhraya
mengelilingi angkasa
jika ku seorang robot


p/s: lirik lagu jika ku seorang robot... LOQUE..

kalau aku seorang robot... mesti dah lama aku mati..
wayar2 dalam badan aku dah lama putus...
sebab banyak sangat ketawa..

darah-darah aku dah lama kena racun...
sebab aku tak suka nombor-nombor.. jadi aku racun darah sendiri..
maaflah darah.. aku memang kejam pada diri sendiri..
tapi aku bukan nya tak blh paksa diri sendiri..
dan sekarang aku sedang paksa diri...

rahsia tuhan, sungguh misteri...........

malam tadi berbual dengan seorang kawan dari planet lain.. katanya...

"rahsia tuhan tu misteri betul.."

memang misteri,
sampai kita tak tahu aturan untuk seminit kedepan hidup kita..
malah untuk sesaat sekalipun...

"kita hanya merancang, tapi rancangan tuhan adalah yang terbaik"





p/s: ayah dah semakin sibuk kata mak... maksudnye saya kn habis belajar cepat... fuhh

Monday, November 2, 2009

zon selesa.

Berada di zon selesa adalah sesuatu yang menggembirakan hati semua orang. Apa yang kita lakukan hari-hari adalah perkara yang sama. Menjalani kehidupan tanpa mengambil sebarang risiko adalah amat selesa. kita selalu mahu begitu. malas berfikir, mahu mengikut jalan yang lurus sahaja. malas mahu mencuba rasa yang berlainan, takut kalau rasa itu mengganggu kehidupan kita seharian. begitu juga dalam persahabatan, kita selesa dengan orang itu. dan hanya orang itu sahaja. Dia tempat kita bercerita, dia teman kita makan, dia kawan kita untuk segala macam. Tapi siapa tahu aturan tuhan kan? Kalau satu hari dia ambil kawan kita.. mana tempat kita mahu bercerita, siapa kawan yang mahu teman kita makan, siapa yang akan jadi kawan kita untuk semuanya. entri ini tiada jawapan malah tiada persoalan..




p/s: aku nak balik jap... jaga diri ye kawan...

Sunday, November 1, 2009

salah percaturan ker??

satu masa dulu, aku pernah nak ke sekolah pondok..
mengikut kawan aku, yang dihantar ayahnya akibat terlampau nakal disekolah...

kata aku pada ayah..." kami dah janji sama2.."

masa tu pemikiran untuk menghabiskan sisa memakai baju sekolah amatlah mempengaruhi hari-hari aku...

kata ayah pada aku... "dah sedia??"

aku diam... masa tu aku belum tahu apa maksud ayah.. bagi aku.. aku sentiasa bersedia menjadi payung pada kawan aku.. aku akan lindungi dia pada sesiapa pun.. kalau ustazah tanya kenapa dia tak hadir waktu kelas Al-Quran, aku akan kata yang dia period pain. Apa sahaja untuk dia bahagia.

kemudian ayah tak ambil pusing permintaan aku.. rajuk aku lama... begitu juga dengan kawan aku.. rajuknya lama pada aku...

mungkin waktu tu jiwa persahabatan membuak2, satu hari ayah bisik pada telinga aku...

"dia anak orang berada, dia boleh bayar sekolah swasta.. yang penting niat kita.. sekolah mana2 pun sama"

aku lari pada kawan aku.. aku peluk kuat dia.. aku kata pada dia...

"aku tak dapat jaga kau lagi.. pandai2 kau kalau kau nak ponteng kelas.. bla bla bla..." macam2 kata nasihat aku bagi.. aku takut dia akan hanyut walau dia ke sekolah pondok sekalipun...aku peluk die erat...

Thursday, October 29, 2009

kan aku dah ckp.. macam curah air kepala kau..

kenapa taknak terima sesuatu dari sudut positif..(tulisan ni warna merah)

siapa suka dengan perubahan,,, tiap2 hari kita makan nasi goreng.
satu hari kita dipaksa makan nasi ayam..

mestila kita tak suka...
nasi ayam dengan nasi goreng asasnya sama...
tapi rasa berbeza,,

tapikan, buka lah mata wei...

positif,, jangan la negatif...

siot.. aku BLAH dr hidup ko...(ini juga warna merah pekat!!)

Monday, October 26, 2009

Ulasan Sebuah Filem : Gadoh (2009)

Ulasan Sebuah Filem : Gadoh (2009)


“Saya paling tak suka orang cina. Diorang ingat diorang bagus. Pijak orang melayu.”

“Orang melayu tak hormat orang cina punya. Kita terpaksa kerja kuat! Nak hidup! Nak belajar tinggi! Takde duit macamana nak berjaya?!!”

“Bangun pagi tak mandi pagi. Badan bau busuk!”

“Terlalu bangga dengan bangsa sendiri, tak habis-habis cari gaduh dengan bangsa lain.”

“Oi cina! lu jaga sikit lu punya mulut eh!! Lu menumpang je kat negara ini tau! Siapa yang suka cari gaduh!”

“Melayu suka komplen! Selalu cari salah orang lain! Salah sendiri tak nampak!”

“Melayu bodoh! Belajar tak pandai pun boleh masuk Universiti.”


Filem arahan bersama Brenda Danker dan Namron ini secara amnya mengisahkan perihal isu semangat perkauman (atau berani saya katakan “perpaduan”?) di negara bertuah kita ini. Malah melalui tagline, akan kita dapati bahawa ia cuba definisikan semula istilah “bangsa”.

Filem Gadoh (2009) ini terserlah sifat didaktiknya, oleh itu imej-imej yang dipaparkan terus (terikat dengan kenyataannya) dan mudah dihadam. Malah sejak dari mula cerita, saya perasan satu tenaga yang kuat—yakni semangat public service announcement (PSA). Sebab itu saya percaya bahawa filem ini adalah sebuah khidmat pesanan awam yang panjang (dan lemah kualiti realisme-nya; jika ada pun tenggelam timbul, tidak konsisten). Pabila ianya bersifat sebegitu, fungsi dan tujuan filem ini pasti-lah untuk menyampaikan mesej (atau kenyataan tetapnya).

Mungkin ada yang kononnya percaya bahawa filem bukan untuk beri mesej (kalau nak mesej guna SMS,) betul, tapi akhirnya ia akan bersifat exklusif. Kerana “kita” (cewah semangat kekitaan/kebangsaan) perlu lihat kepada siapa filem ini ditujukan, (walaupun menggunakan jalan mencabar/bukan arus perdana seperti televisyen). Rata-rata pemikiran audiens yang terjerat dengan semangat perkauman ini “belum” tiba ke tahap citizen of the world lagi. Oleh itu, provokasi terus dan mudah dihidangkan dan dalam masa yang sama, ia mengorbankan nilai-nilai pengertian dalam filem. Tapi saya tak peduli pun, sebab kalau Gadoh ini menggunakan pendekatan ala Kaki Lima yang “*seni” itu, haram tiada seorang pun faham.

Dalam konteks sinema, bagi saya filem ini biasa, boleh dijangka dan selamat, (ia fokus, tanpa merewang jauh.) Tapi dalam konteks “hubungan manusia sesama manusia” di negara kita ini pula, filem sebegini perlu bagi menjentik kesedaran. Saya syak sesiapa yang menonton filem ini paling kurang sepatutnya bangkit sedar, samada mereka sedia menerima atau menolak—idea perkauman itu sendiri. Dan dari sinilah muncul pendapat dan pegangan masing-masing. Tapi dalam diam, seperti biasa, pasti ada juga yang tidak berpendirian (malas berfikir) umpama lalang. Mereka sekadar mahu selamat dan lawaknya, mereka inilah yang paling bahaya sebenarnya.

Walau bagaimanapun ada satu babak yang mampu memberikan pengertian yang berbeza (tidak didaktik) iaitu babak di mana Khalil (lakonan Zahiril Adzim) sedang salin baju di dalam tandas, tiba-tiba sekotak rokok terjatuh masuk ke dalam lubang jamban. Kenapa?

Semestinya ia petanda tak baik (cuma ia tidak konvensional macam pinggan jatuh di dapur,) kerana syot selepas itu, kawannya Zahir (lakonan Amerul Affendi) telah dilemaskan ke dalam kolam lalu dipukul. Sebelum semua itu juga, ada babak Heng (lakonan Nicholas Liew Davis) dan Khalil sedang hisap rokok bersama di dalam tandas. Merokok bersama ini menguatkan simbol “kawan” tadi. Dan bercakap tentang isu perkauman, rokok itu sendiri simbol jitu anti-perkauman, kerana rokok tidak memilih kaum atau warna kulit, bukan? Kembali kepada idea keseluruhan filem ini yang secara nyata menyindir karenah penguatkuasa, begitu juga dengan simbol rokok! (Jika kamu faham maksud saya.) Walau bagaimanapun ia dalam bentuk bayang-bayang dan mungkin hanya sekadar imaginasi terlampau saya semata-mata.

Daripada keseluruhan filem ini, babak ketika pelajar-pelajar kelab teater ini meluahkan perasaan masing-masing sangat berkuasa dan berkesan. Betul-betul depan muka, in your face bak kata orang putih.

“**Cina masuk neraka!”

Walau bagaimanapun persembahan akhir dan resolusi yang dicapai mengendurkan ketegangan bentuk filem ini. Ini kerana tenaga persembahan teater itu terputus pabila ia dirakamkan melalui medium filem. Ini boleh kita rasai ketika Heng dan Khalil bergaduh sambil lampu merah menyala. Sebagai filem, kesannya tidak terasa, teksturnya rata.

Saya boleh berkompromi dengan filem "PSA" ini kerana ia dekat dengan masyarakat kita. Tapi itulah, ada juga yang melihat filem ini tak ubah seperti “rumah kaca” semata-mata. Maknanya mereka memutuskan serta menafikan apa yang mereka tonton. Mereka hadam ia tak lebih daripada sekadar hiburan semata-mata. Ini pelik, serius. Lebih memelikkan jika mereka ini mampu relate dengan filem seperti Twilight, apa kes?

Secara peribadi, isu perkauman ini hanyalah topeng ketakutan buat marhaen jahil semata-mata. Melalui ketakutan (fear) baru wujud kuasa untuk berkuasa di kalangan borjuis (terutama yang perasan berdarah biru itu.) Sebab masalah sebenarnya adalah pemecahan kelas/strata. Seni dan sukan boleh menyatukan warna kulit, tapi bolehkah seni dan sukan menyatukan kelas/strata?


Nur

* Jari hantu!
** Apa jadah kaum disabitkan dengan kepercayaan, kah kah kah.

Wednesday, October 21, 2009

kulit aku cokelat...


"dekat sekolah aku dilarang untuk berfikir, aku diajar untuk mengikut"- GADOH



aku baru sahaja menonton filem GADOH,
aku rasa semua orang yang laungkan SATU MALAYSIA wajib tonton...


realiti yang pahit...
tapi kenalah kunyah..
barulah kau hidup dalam dunia fantasi...



p/s: masa aku sorang, kau mesti ada.. macam ade magnet.. hehe
p/s^2: berubahla,,, kalau bukan sebab sesiapa tapi sebab aku?? boleh??

Monday, October 19, 2009

ayah...mubin




ayah

akibat taknak kecewa, macamana aku kecewa tak dapat menonton Talentime di panggung wayang.. aku dan Nabila sanggup meredah kegelapan malam ke Alamanda... kalau ikutkan aturan mesin.. aku dan nabila takkan dapat menonton malam tu... tapi manusia yang buat mesin tu... jadi akhirnya aku dan nabila berjaya membeli tiket pukul 9 malam.

Papadom buat aku rase mahu talifon ayah dan kata.. "Jom tgk wayang"

Gelak tawa dalam wayang tak usah cakap laa.... yang kecik, yang besar semua gelak sama... seolah ada tangan besar yang geletek semua orang... bila part sedih.. seolah mak semua orang datang dan suapkan nasi... diam seribu bahasa... kepada sesiapa yang belum menonton cerita tu.. pergila, sebab aku juga akan menonton kali kedua.. heheehe


p/s: setiap kali naik moto ke mana2... aku akan cakap dalam hati... " terima kasih ayah"....

"masa kita kecik.. kita orang paling manja dengan ayah...
bila kita dah masuk sekolah menengah..
jiwa kita memberontak..
ayah tanya, kita diam...
bila habis sekolah, masuk U...
kita nak cerita semuanya pada ayah..
ayah pulak yang diam....

bila kita kawin, kita akan cerita semuanya...
ayah dengar dan senyum..."

-Long-


Saturday, October 10, 2009

berita kepada kawan

Perjalanan ini
Trasa sangat menyedihkan
Sayang engkau tak duduk
Disampingku kawan

Banyak cerita
Yang mestinya kau saksikan
Di tanah kering bebatuan

Tubuhku terguncang
Dihempas batu jalanan
Hati tergetar menatap
kering rerumputan

Perjalanan ini pun
Seperti jadi saksi
Gembala kecil
Menangis sedih …

Kawan coba dengar apa jawabnya
Ketika di kutanya mengapa
Bapak ibunya tlah lama mati
Ditelan bencana tanah ini

Sesampainya di laut
Kukabarkan semuanya
Kepada karang kepada ombak
Kepada matahari

Tetapi semua diam
Tetapi semua bisu
Tinggal aku sendiri
Terpaku menatap langit

Barangkali di sana
ada jawabnya
Mengapa di tanahku terjadi bencana

Mungkin Tuhan mulai bosan
Melihat tingkah kita
Yang selalu salah dan bangga
dengan dosa-dosa
Atau alam mulai enggan
Bersahabat dengan kita
Coba kita bertanya pada
Rumput yang bergoyang

kamu semua kuat kan?? ;)

ini kisah cinta.. dan bukannya kisah dongeng...


pagi2 buta ni aku bermimpi nak tulis kisah cinta...

sekarang mungkin ada orang yang sedang tersenyum...
sekarang mungkin ada orang yang sedang murung...
sekarang mungkin ada orang yang masih keliru...
sekarang mungkin ada orang yang masih ada rindu...
sekarang mungkin ada orang yang nyenyak bermimpi indah...

semua perkara diatas ada kaitan dengan cinta...
bagi aku, cinta sesuatu yang datang dari hati..
bukan perkara yang boleh dicanang2kan seluruh dunia..
hari ni kamu cinta, esok kamu keliru.. yee selalunya begitu...

cinta selalunya akan buat kita tersenyum sendiri.. malah buat air mata jatuh dengan laju..
cinta akan buat manusia lupa rutin harian.. duduk termenung berjam2 lamanya..
memandu kereta ke selatan,utara,timur,barat.. yee semata-mata sebab cinta...

cinta boleh bawa manusia terbang ke tempat yang mereka mahu...
tapi bukan semua orang boleh ikut.. dan boleh tahu,,,
dan bukan semua tempat itu indah... dan wangi...

nampaknya aku sudah terjaga,,, bukan bermimpi lagi....

p/s: AKU CINTA KAMU... susahkan???

p/s2: lagu yang best..

"Kawan... apa erti sayang
Jika hati tak senang
Kawan... apa erti kasih
Jika kau tersalah pilih

Kau... pandai bercerita
Surat panjang berjela
Kita tak pernah bersua
Aku tak suka berncinta

Apakah ertinya ini
Mengganggu akal dan hati
Lupakan saja, lupakan diriku
Kita di bangku sekolah lagi...

Hei! Jangan buang masa
Dengan berkhayal saja
Kawan lihat masa depan
Masih jauh di hadapan

Hei! Jangan main api
Nanti membakar diri
Ilmu harus kita cari
Kelak kita takkan rugi"

Sunday, October 4, 2009

kisah cinta saya hari ini..


saya merancang untuk bangun seawal 6 pagi...
masak meehun blackpaper plus nasi grg...
saya dan kawan saya tersedar pukul 8 pagi...
postpone ke 9 pagi..
rancangan untuk ke tempat piknik asal ditukar...
rasa mahu mandi manda sampai lupa diri...
tapi kembali kepada rancangan asal..
makan-makan di tepi tasik...
siap semua nya pukul 11
makan-makan, gambar-gambar, senyum-senyum..

1.30 bergerak pulang,
ke kawasan larangan...
ketawa-ketawa, jerit-jerit..

2.30 ke gerai cendol..
8 orang, 16 mangkuk cendol,
senyum-senyum.. ketawa-ketawa, jenaka-jenaka.

3.15 pulang..
masa untuk berpisah...

5.30 petang.. blink idea gile...
saya dan kwan+buah hati nya...
makan-makan, gambar-gambar.. puas!!
ketawa-ketawa lagi...

9 malam ke rumah terbuka...
kenyang-kenyang.

dan masih lagi ketawa...

Thursday, October 1, 2009

PENGUMUMAN

saya nak buat pengumuman..

saya suka.. ehh kn tulis huruf besar...

SAYA SUKA KELIP-KELIP
SAYA TAHU SUSAH NAK TANGKAP
DAN JUGA SUSAH NAK JUMPA
KECUALI BETUL2 GELAP

TAPI DIA BAWAK CAHAYA... :p

kotorlaaa...

tempat ni asalnye bersih...tapi ko datang.. bawak teh o ais,,
ok lah ko nak belanja semua orang,,
tapi sayang.. belum sempat masuk mulut...

tumpah.....

habis kotor karpet tempat bersih ni...
semua setuju nak buang...
pakai yang baru...

ehh mana boleh... dah tradisi guna karpet ni...

sial kan??

karpet yang ko kotorkan warna putih...

aku tau ade pakcik cleaner datang bersihkan...

datang guna sabun tak berkualiti, jenama nye terkenal.. tapi kualiti cam haram....

aku tgk kan aje...

sampai bila pakcik cleaner tu blh bersihkan karpet ni jadi...

sama macam dulu...

:)

kisah raya- saya tahu tajuk ni klise-

mood bercerita pasal raya.... kali ni raya aku macam biasa.. hari raya 1st aku pakai baju mix n match.. warna hijau dan oren...

" jarang orang padankan warna hijau dan oren,,," -kak ikah

senyum...

biasa laa pagi raya, kalut semacam keluarga aku.. aktiviti salam2 terpaksa buat lepas solat.. sbb semua org nk g solat raya dulu.. dan aku jadi photog sbb aku org terakhir salam...

"dik midah,semua pic raye dlm memeory card dee terDELETE"-dee

raya kali ni dengan senang lenang amek kunci kereta dan terus drive,,, heheh berjalan kesana sini..

"takpekan, ade org raye lagi kan raya ke 7?"-La

oh ye, dapat kad raya yang di pos.. sungguh nostalgic.. raya tahun ni juga tak buat pun kad raya..

kali ni aku berjalan ke rumah kawan yang aku rasa nak jumpa lepas bace diari lama2.. aku g sesorang dan makan laksa sesorang je... kawan aku dah tersenyum lebar.. ape lagi yang aku nak.. ketawalah... hahah

"ni aku nak cerita pasal... _____" same je dialog die... hehehe

memang aku berhajat nak pergi rumah ramai lagi kawan2... tapi masa yang tak mengizinkan..

raya tahun ni merupakan raya terakhir aku sebagai student... no more duit raye...

raya tahun ni aku terlepas ke kubur... dayem.. tertidur.,,

raya tahun ni pergi ke negeri sembilan... meminang untuk abang aku..

raya tahun ni senyum puas...

raya tahun ni aku dah betulkan mana yang tak betul..

raya tahun ni aku tau macamana aku nak corak raya keluarga aku sendiri nanti.. haha


Sunday, September 27, 2009

entri tiada gambar...

yang pasti raya ni aku
PUAS!!!

buat aku senyum
LEBAR..

Friday, September 11, 2009

geram!!! grr.....

aku sedar kawan aku tipon...
aku sedar kawan aku sms..

aku jawab...
aku balas...

cuma aku tak sedar.......................


BANGUN SAHUR!!!!!!!!!!!!!!!!!!

geram nye...........................

tengok set zinger burger atas meja... tujuan beli... tuk sahur...waaaaaaaaaaaaaaa....


Tuesday, September 8, 2009

encik naga dan cik senyum


dia: baju kalis peluru yang hati aku pakai makin lama makin menebal

aku: baju kalis peluru yang aku pakai dah basah kena hujan tiap-tiap hari

dia: kalau macam tu ko kena cari yang baru...

aku: aku dah selesa dengan baju tu.. muat-muat

dia: baju aku besar tapi aku pakai jugak, sebab takde baju lain mungkin

aku: aku takut nak tukar baju lain.. takut gatal2.. takde ubat, camne?

dia: kalau takde ubat aku carikan, kalau takde jugak, aku garukan..

aku: (sial, aku lupa ayat terakhir,, masa aku tulis entri ni...)---> ni monolog...

Saturday, September 5, 2009

u n i


ini untuk semua kawan aku, tak kisah lah sesiapa pun...
ingat hari mula kita kenal..

sejarah dunia tercipta... hahah

blink...

matahari,
jika kamu nak berubah,
berubahlah,,,

sikit pun aku tak pernah kisah..

kamu nak tukar warna purple pun takpe..
lain sikit hari aku,,

tapi zon selesa aku,
dah larilaa...

warna terang yang selalu kamu pancarkan...
mungkin akan jadi warna lain...

kamu pilih lah warna ape..
yang aku tahu,, bila aku bukak mata..
kamu tetap ada dekat situ.,
jadi matahari aku....









p/s: aku suka bila kawan aku berkongsi cerita, tapi aku sentiasa memahami... ;p

Sunday, August 30, 2009

upin ipin dan anak sedara aku... blurp...

senyum.. anak sedara aku sekarang dah tak blh tgk upin ipin dekat youtube lagi guna laptop aku...padan muka...
hahah sebabnya si Amad tertekan ape ntah.. lepas tu gambar hantu kluar... semua berlari tak cukup tanah...

baru dia tahu,,, jangan main2 ngan youtube...


"makcik.. nak tgk upin ipin blh??..."

"ooo nnti kluar nnti kluar antu lagi ek"


LARI.................

jalan ke depan laa woii...


ayah saya kedengarannya serius...
abang saya keluarkan statement yang agak serius dalam gurauan dia,,,,
saya rasa ayah saya dan keluarga semuanya dah serius...
cuma yang tinggal saya,,

Friday, August 28, 2009

u ni memang cumel laa..-- kate nenek tiri i..


i harap lagu yang u pernah mainkan pada i dulu dah tak diputarkan kat radio..
kalau i dengar lagi... series i buang radio buruk tu,,, walaupun radio buruk tu kesayangan daddy i... tapi sape kisah,,, biarlaa daddy i tak dapat dengar klasik fm lagi,,, asalkan hati i puas... boleh i gelak jahat cam perempuan sihir dalam cerita melayu tu..

ok cukup.,, pasal lagu,, i ade masalah besar lagi... baju kurung yang u hadiah kan pada mummy i.. still ada lagi.. dan dia suka sangat pakai... so tiap kali dia pakai.. i rase nak buang je baju tu.. takkan i nak buang mak i lak kan... tak bau syurga nnti... pernah tau, i sorokkan baju tu.. tapi mak i muram je... so i taknak laa die macam tu.. i suruh kakak i bagi smula baju kurung tu.. aduhai.. i dah bingung,,

abang i tanya pasal u... apsal lama u tak datang main kad dengan dia.. dulu tiap kali dia balik mesti dia jumpa u... i diam je... i cakap kereta u rosak... malas i nak terangkan pada dia.. bukan apa i takut dia pergi rumah u pulak.. ajak main kad... hmmm

semalam masa i sharing ngan akak i... macam biasalaa... topik utama, mestilah pasal boyfriend.. i ckap i sakit tekak waktu dia start nak dengar cerita pasal u.. padahal sebelum tu i gelak tak ingat dunia... i tutup lampu and pejam mata... akak i tak puas hati... tapi lantak laa,,, takkan i nak ceritakan. malas...

hari ni pulak... i bukak laptop, muka u jadi wallpaper. siot je... ni mesti keje anak sedara i.. dia memang suka pic tu.. padahal pic tu muka u tgh menguap... i terus delete folder gambar u.. sorry...

p/s: entri ni pasal kawan aku..


Saturday, August 22, 2009

untuk kamu semua yang saya sayang macam nak gila....


tadi masak main masak2 ngan kakak saya.... sementara nak tunggu waktu berbuka,,,,
tiba-tiba mak saya cakap...

"kita semua yang ni hidup macam nelayan...kena berani pergi celah-celah ombak..."

akak saya blur skit,,, die tanye kenapa nak pergi celah-celah ombak..
mak saya jawab...

"yelaa... nak cari makan... takkan nelayan nak tunggu takde ombak baru nak ke laut... ombak tu memang sentiasa ada...cuma kn cari peluang masuk celah-celah ombak..."

saya tahu akak saya masih lagi blur,,,,

"kita ni sibuk macam mana pun... kena cari peluang.. ade masa pergi terawih..
keje tu macam ombak tula...kita kn pandai masuk celah ombak..."

saya ngan akak saya senyum...

~bagi aku, yang penting peluang.. kadang2 kita tak tahu bila kita akan pergi.. bila ada peluang kita kena ambil, tapi jangan tamak,,, tamakkan selalu rugi???~

Thursday, August 20, 2009

30 hari,,,


saya nyanyi kan lagu cinta pada dia... di majlis hari jadi kawan baik dia.. semua orang yang datang.. ketawakan saya,, tapi saya tetap gigih nyanyi lagu untuk dia... saya nyanyi sambil pandang dia...

Dia senyum pun tak, ketawa pun tak... saya jadi bingung,, apa yang ada dalam fikiran dia.. tapi saya masih lagi menyanyi.. lagu yang saya nyanyi tu, saya buat dah lama.. sebulan saya tak tidur lena sebab lagu tu.. jadi majlis hari jadi ni jela masa yang sesuai saya nyanyi... saya tahu suara saya sumbang,, saya tahu lirik lagu yang saya buat,,caca marba,,, tapi saya peduli apa.. asalkan saya dapat nyanyi untuk dia..,,

berbalik pada reaksi dia, masih lagi seperti tiada apa yang berlaku,, walaupun kawan baik dia dah terguling-guling gelakkan saya,, kawan baik dia kata.. "dia tak perlu upah badut pun,, tapi majlis hari jadi dia jadi lawak"... saya tak anggap tu satu hinaan,,, semua saya buat sebab dia....makin kuat gelak ketawa, makin kuat saya menyanyi..

saya dah sampai rangkap akhir... dia masih lagi jadi batu,,, masa saya cipta lagu yang saya nyanyi tu,, saya berangan yang dia akan peluk saya,,, kemudian bisik kat telinga saya yang dia terharu.. ohh yee saya juga berangan yang kawan-kawan dia akan bertepuk tangan dan kata,, romantisnya kita,,,

tapi itu rupanya angan-angan... lain yang jadi... kawan - kawan dia gelakkan saya... dia pulak tiada reaksi langsung,,, erk.. saya dah habis nyanyi lagu tu,, semua orang dah semakin lupa untuk ketawakan saya,,, lagu rancak dah mula bergema... saya bangun dari pentas.. mahu saja lari... tapi buat apa.. buang tenaga,,,

saya pandang dia,,, dia pandang saya,,,

saya rasa saya dah malukan dia dengan lagu ciptaan saya,,,

saya pilih untuk pergi...

nanti saya nak daftar kelas vokal dengan penulisan lirik... (lantaklaa mahal ke tak).. demi dia,,,

Wednesday, August 19, 2009

eh2

kita sebenarnya dah hilang,,,
dalam ketawa riang...

eh2 bukan...

kita sebenarnya takut mahu pulang...
bila hari dah hampir petang...

eh2 silap la..

kita sebenarnya takut dia datang...
erk.. takut berterus terang...

erk


p/s: kalau saya ada anak.. saya akan bisik pada dia...

"KAMU NAMPAK CANTIK"

setiap hari....

Thursday, August 13, 2009

marathon...

entri pertama...

kan aku dah kata...
aku malas nak on ym...

nanti ade soklan...

"mus_fid_mnf: ko biler g??"


"pink_girls_marans: emm da de tman dihati lum"

ok... ni soklan dari kawan baik aku,,,

aku tak mintak lebih dari diaorang,,, cuma aku harap mereka betul2 faham aku... FULL STOP


Wednesday, August 12, 2009

sikit je lagi..


aku mahu kejar pelangi..
aku sangka aku tahan dengan hujan..
sebab aku pernah dengar..

"untuk lihat pelangi.. kena betahan dengan hujan"

dah 2 tahun aku tahan..
demam, selsema,semuanya,,,
sebab aku tak suka payung..

"jambula pakai payung"

aku cuma kena tahan sikit lagi...
sebab hujan dah nak hilang..
tapi aku silap.. makin dia nak hilang...
makin ribut, petir,kilat...datang..

"takpe ada dahan"

"cis... patah pulak"



p/s: kawan, kau tahu kan?? kalau kau mintak sebutir beras.. aku bagi kau seguni..

Thursday, July 23, 2009

ter"miss" lagi kelas tutor... hey miedot wake up...

bangun pagi tadi, terpandang tilam yang kosong,,, rakan sebilik aku ari ni takde...









p/s: aku tak kisah untuk seseorang tu pergi,,, sebab itu hak dia,,,,

jujur



saya rasa saya dah tahu apa yang saya mahukan dalam hidup..
saya juga cuba sedaya upaya untuk hirup seberapa banyak udara..
saya sedang gigih untuk menjadi badot kepada kawan2 saya..
bukan bermaksud diperbodohkan.. saya cuma mahu mereka sentiasa ketawa...

saya menatap muka setiap ahli keluarga saya sepuas-puasnya,,,
realiti hidup saya sentiasa cantik,,,

saya sentiasa jujur dengan diri saya..
saya cuma mahu terus tersenyum...

Thursday, July 16, 2009

orang gila...


entahla,,, sape yang gila aku tak tahu..

semalam aku melawat rumah orang gila...

takut.. tapi aku pergi je.. ade yang senyum,, ade yang masam,,,

aku harap tangan aku pegang ko tak lepas...

sebab ada orang gila terlepas,,,



p/s: sial orang gila.. ko tarik baju dia sampai koyak...

Monday, July 13, 2009

lagu cinta,,,,

semalam masa aku nyanyikan lagu cinta pada kamu...
kamu suruh diam...
aku kira kamu tak suka sebab melodinya,,,
aku tukar melodi... biar rock sikit..
dengan harapan kamu akan tersenyum...

rupanya aku silap..
melodi rock aku,buat kamu berpaling ke tempat lain..
bukan pandang mata aku seperti selalu...

aku tukar sekali lagi melodi lagu cinta tu..
aku jadikan irama tradisional...
kali ni aku dah tak terfikir untuk buat kamu senyum...
aku cuma mahu kamu pandang aku semula...

kamu pandang,,,
tapi kamu tengking aku,,,

"jangan nyanyi lagu bodoh ni lagi.... boleh!!!!"

aku tergamam,,,

tapi aku nyanyi jugak perlahan..
"Cintailah dirinya kerna dia lebih sempurna
Apalah ada padaku, hanya nyanyian dalam sepi"


aku nyanyi sampai terlelap....

---------------------



tolong,,,,,

Wednesday, July 1, 2009

toleh...

blog adalah satu sisi lain hidup aku... aku tak pandai nak menerangkan sesuatu atau menulis rutin harian aku,,,
aku cuma mahu kan blog sebagai satu tempat aku rasa lega,, selesa bila menulis,,,



p/s: emosi sebenar.. rasa kosong,,,


p/s:

dulu aku selalu yakin kedepan sebab aku tau kamu dibelakang,,
satu hari aku toleh belakang.. kamu tiada,, hilang,,
sekarang bila aku jalan...
aku selalu toleh belakang,,, harap ko muncul,,
dan kata,,," surprise"

sampai sakit tengkuk aku..
asyik menoleh...
baru jalan 5 minit..
aku toleh,
jalan lagi,,, aku toleh,,,

kadang2 aku hanya berimaginasi,
kamu kata.."surprise"
aku senyum,, dan jalan...

aku tak tahu sampai bila aku boleh menoleh lagi....

Tuesday, June 23, 2009

entri jalan...

tadi ke pejabat ayah hantar.. dah tentu dia kena jemput aku balik,,,
dan dia biarkan aku drive...

nak pergi ke tempat kerja aku ada dua jalan...
aku tanya pada ayah.. nak ikut jalan mana? bila aku kata nak ikut jalan yang aku suka..
ayah tanya lagi...susah ke ikut jalan satu lagi?... aku tak jawab...

penyudahnya aku bagi signal.. ikut jalan yang aku tak suka,,, ikut kata ayah...
takpe laa susah mana pun jalan tu,
jalan bengkang bengkok...
banyak lubang,,,,
jalan sempit...

memang mencabar jalan tu... kalau nak bandingkan jalan yang aku suka ikut,,,
aku boleh pecut.. jalan besar dan lurus,,,,

tapi takpe laa.. petang tadi aku buat keputusan.. tak kisah jalan tu susah atau benci mana sekalipun aku tetap ikut,, asalkan ayah aku selesa.. asalkan ayah aku suka... tu yang lebih penting...


p/s: selamat ari bapa...

Friday, June 19, 2009

kau aku


aku dengan kau memang berbeza...
aku perempuan lemah lembut.. kau pengganas yang dikehendaki,,,

aku selalu cari titik persamaan kita,,,
masa aku mahu talifon,, kau kata kau sibuk,,
bila masa kau mahu bermanja,, aku sedang moody,, depresi teramat..

kau pergi bawak diri,,, aku kejar,,
bila aku mahu lari... kau ikat aku,,,

bila difikirkan semula, aku bingung,,
selalu sangat kita tak jadi makan malam..
sebab tak tahu nak pilih kedai,,,
kau suka mamak.,,
aku suka western...

kesudahannya kau makan dengan kawan..
aku talifon delivery,,,

aku selalu harapkan surprise masa ari jadi aku...
kau akan kata.."tahun depan laa"
dah 10 tahun kau kata macam tu,,,

bila aku mahu sambung belajar,,
kau kata.."pergila"
tapi... jangan datang lagi pada kau...

aku hairan malah bingung,,,
aku pergi untuk masa depan...
aku tak kisah sbb aku tahu,,
kau dah ikat aku....



Thursday, June 18, 2009

kisah cik senyum dan encik naga...






ciksenyum: ntah,,, ngarut
ciksenyum: pastu skrg kita sma2 kn tempuh ujan
ciksenyum: aku harap dapt tgk pelangi

enciknaga: due2 kite xde payung

ciksenyum: kita punya moto,,, "jambula kalau pakai payung"

enciknaga: padahal
enciknaga: payung kite ditiup angin ribut
enciknaga: alasan

ciksenyum: hahah org lain mana leh tau pasal ribut tu
ciksenyum: sbb kita guna roadcare tuk bersihkan jalan
ciksenyum: hahaha

enciknaga: tp ujan ni lebat
enciknaga: lame plak tu

ciksenyum: lama2 kita leh jadi kebalkan
ciksenyum: baju ujan plak kn curi

enciknaga: tp kite slambe
enciknaga: kite redah jue

ciksenyum: ntah redah jer

enciknaga: ade pondok kecik
enciknaga: org wat berteduh

ciksenyum: tmpt kn duduk
ciksenyum: ?

enciknaga: kite xduduk
enciknaga: kite redah lg
enciknaga: haha

ciksenyum: dah tu?
ciksenyum: haha
ciksenyum: ok

enciknaga: kite redah
enciknaga: smpai kite nmpak pelangi

ciksenyum: yup
ciksenyum: mase tu kita dah duduk kat bumbung

enciknaga: kite renung je langit
enciknaga: sampai plangi tu ilang

ciksenyum: pastu aku harap ade matahari
ciksenyum: ngah senyum

enciknaga: supaye kite x trus basah
enciknaga: nt dmam

ciksenyum: kalau demam
ciksenyum: aku rase imun kita dah kuat

enciknaga: klw aku dmam
enciknaga: ko jg aku
enciknaga: btol x?
enciknaga: aku pon same

ciksenyum: hahah
ciksenyum: ok
ciksenyum: kalau kita dah tak larat..
ciksenyum: kita sama2 terbaring

enciknaga: mngadap langit
enciknaga: smpai malam
enciknaga: smpai nmpak bintang

ciksenyum: dan satu bintang tu kenyit mata

enciknaga: kite kenyit mete blik pd die

ciksenyum: hahah pastu ketawa,, bulan pun ketawa

enciknaga: bile ribut dtg lg
enciknaga: kite redah lg
enciknaga: ko
enciknaga: aku

ciksenyum: lagi?
ciksenyum: aku harap ade kapal datang?(biasa laa perempuan)

enciknaga: klw kapal tu berhenti
enciknaga: kite naik
enciknaga: tp
enciknaga: biar kite yg pandu
enciknaga: kite yg tentu hala tuju

ciksenyum: hmm tapi rupanya kapal tu bocor
ciksenyum: aku nak tampal.. ko kate terjun jer

enciknaga: kite terjun same2
enciknaga: aku xtakut
enciknaga: sbb ko ade

ciksenyum: aku tkut kalau dalam.. takper.. aku pgg tangan ko.,. ko jgn lpas,, sbb aku yakin

enciknaga: aku xkn lpas
enciknaga: biar kite hanyut
enciknaga: smapi mne
enciknaga: pon xpe
enciknaga: sbb kit kuat
enciknaga: kite boleh survive

ciksenyum: ko sedar tak kita tak makan,,
ciksenyum: kita boelh jadi lemah
ciksenyum: ko rase ade yg simpati bg makan?

enciknaga: watpe kite nk tagih simpati
enciknaga: aku ade ko
enciknaga: ko ade aku
enciknaga: kite cari sndri

ciksenyum: hmm

enciknaga: klw ko xde
enciknaga: aku da lame mati

ciksenyum: sial
ciksenyum: aku pun same
ciksenyum: aku dah lama hilang
ciksenyum: sory beb
ciksenyum: aku tertekan call

enciknaga: aku xde mike
ciksenyum: taklaa
ciksenyum: aku tertekan
ciksenyum: aku nak save
ciksenyum: sbb nak wat smgt
ciksenyum: bila aku rase lemah
ciksenyum: sekurang2 nya ko aku ade cerita

enciknaga: kita
enciknaga: tajuk nye
enciknaga: ok x?

ciksenyum: kita?
ciksenyum: ok



p/s:sengaja aku letak gambar kecik tu,, biar mata disesarkan tuk melihat...

Wednesday, June 17, 2009

deep,,,


dua tiga hari ni aku ber"ym" dengan kawan,,,
cerita kali ni lain sikit.. dengan dia lain,, dengan dia lain,,,
semua ada kisah.. cuma yang berbeza rasa,,,




p/s: aku bercerita pasal pelangi... dan kemuncaknya belum nampak....


Em
Is your favourite colour blue?
A D
And do you always tell the truth?
Em
Do you believe in outer space?
A D
I’m learning you

Em
Is your skin as tan as mine?
A D
Does your hair flow side ways?
Em A
Did someone take a portion of your heart?
D
Now I’m learning you

[Chorus]
Em
And if you don’t mind can you tell me all your hopes & fears
A
And everything that you believe in
D D
Would you make a difference in the world
Em A
I’d love for you to take me to a deeper conversation
Bm
Only you can make me….

[Bridge]
Em A
I’ve let my guard down for you
Em A
And in time you will too

Thursday, June 11, 2009

ini untuk kau...

p/s: ini untuk kau, kau, dan kau... sila gantikan kata ganti nama KU dengan KAU...
Biarku menjadi lilin
Memberikan cahaya
Terangi sekeliling dengan diri terbakar
Tak siapa yang sedar
Disaat kegelapan rela aku berkorban
Demi satu harapan

Biar masa berlari
Dan kau terus mendaki
Aku tenang disini dengan sabar menanti
Tanpa dendam dan benci
Andainya kau terjatuh terluka dan tersungkur
Kurawat biar sembuh

Aku tak kan bertanya
Apakah nanti balasannya
Setiap pengorbanan setiap pemberian
Demi satu ikatan

Keikhlasan dihati
Walaupun kau ragui
Pada suatu masa dan suatu ketika
Akan ketara jua

Biarku menjadi lilin
Memberikan cahaya
Saat kau kesepian saat kau kegelapan
Kurela menerangkan

Aku senang begini dapat terus berbakti
Dengan cara sendiri
p/s:kau tahu sape kau...

Sunday, June 7, 2009

laicikang

mood mahu minum laicikang,,,
lepas tengok orang kampung main futsal..
ke bandar Maran cari laicikang...

"kedai hujung tu sedap, tapi banyak lalat"

dah sampai kedai hujung,,,

"abis tu nak turun ke tak ni?"

diamm....

"hmm dekat tempat nasi ayam dia yang banyak lalat"

diam lagi...

"ohh.. takpe kita bukan nak makan nasi ayam dia kan?"

turun kereta dan duduk...

Saturday, June 6, 2009

award from emy,,,


*TAGGED*
Syarat-syarat menerima award ni
1.Pastikan jantina anda adalah perempuan.
Checked.
2.Copy badge sebagai award anda.
Checked.
3.Nyata 7 sebab kenapa anda bangga menjadi perempuan.
~ boleh pakai baju pink tanpa berfikir apa2...
~ boleh ponteng sembahyang bersebab..boleh moody dan difahami kenapa..
~ boleh membebel dan orang akan kata.."biasa perempuan"
~ anak akan sayang kita dulu...
~ boleh nangis depan orang ramai atau pada sesape saje..(yee nampak klise tapi hmmm)
~ boleh bergosip dan gosip dan gosip.
~ hati perempuan di mulut... apa sahaja yang terlintas di hati....
4.Pass kan award ini kepada girlfriends anda.
sesiapa yang kawan perempuan aku sila2..
especially BBS...

Friday, June 5, 2009

tali

malam ni mood aku berjalan seorang diri,,, 
aku mahu ke bukit sana,,, dulu aku dah daki bukit,,, tapi yang ini lagi mencabar,,, aku dah ready peralatan... ada tali.. aku bawak... masa kat rumah aku cek tali tu ok je...
tapi bila sampai lereng bukit.. aku ada satu masalah... tali tu tersimpul... disebabkan aku dah terlalu lali dengan situasi macam tu.. aku cuma mampu senyum dan betulkan tali tersimpul..

1 jam berlalu,,,,
2 jam berlalu...
3 jam berlalu'

4jam berlalu...
5jam berlalu..

cis,, tali ni simpulnya lain betul,, ntah kenapa susah nak betulkan,,,, 

ini mungkin marah..

aku tahu dunia ni adil.. ianya berpusing,,,

aku sedar kabus tak selamanya jadi teman...
datang matahari dan bulan...

aku tahu yang dia bukan hak aku..
ada dia jadi teman,,,

aku tahu babi hanya menyondol..
tak pandang kiri kanan...


>ini kisah berlainan<

beberapa tahun yang lepas masa aku sedang nyenyak tido... sebelum tido aku sempat tersenyum gembira,, sebab aku ditemani pesanan ringkas kawan yang dah lama menghilang...

pesanan terakhir aku sebelum mata aku tertutup...

"mana ko pergi lama hilang..."

mata aku terbukak semula bila dengar bunyi talifon, aku sanggup bukak mata yang teramat berat sebab nak tahu jawapan dia...

".masa kita lama tak kontek,,, aku jumpa cinta baru... dia sama macam ko... ceria... kecik,, dia buat aku lupa ko.. sebab dia sama macam ko.."

masa aku baca,,, aku tergamam.. pipi aku jadi hangat.. malam tu aku tidur di sofa ruang tamu akak aku,,, itu tempat kesukaan aku.,, tapi siapa sangka malam tu aku basah kan tempat tidur kegemaran aku dengan air mata....

esoknya aku trade in hanpon samsung abang aku yang aku pinjam... sebab mesej tu ada dalam hanpon tu,, aku dah tak jumpa button delete,,, senang aku tukar hanpon,, aku tukar motorola...